Trapper Aral

Lättpaddlad kajak i mellanstorlek

Aral

Trapper Aral är liksom dess systerkajaker Malawi och Como framtagen och ritad med hjälp av ett datorprogram av den duktige kajakkonstruktören Hans Fridel. Aral är en snabb och smidig kajak med lite mindre volym än Malawi, men större än Como. Den passar därför utmärkt som både dagsturs- och långfärdskajak för den lite lättare eller medeltunge kanotisten. Snabbheten och kursstabiliteten gör också att den fungerar bra som träningskajak.

 

Två stora vattentäta skott med ovala gummiluckor gör den lättlastad. Aral har även har en liten fikalucka framför sittbrunnen. Kajaken är lättsvängd på grund av den något böjda köllinjen och den mjuka formen på skrovet, vilket gör att den fungerar bra även utan roder. Den levereras med SmartTrackroder, vilket är den mest avancerade roderlösningen på marknaden i dag. Lättsvängdheten ger mycket bra roderverkan. Roderbladet är fjäderbelastat i nedfällt läge och roderpedalerna är enkelt justerbara i längsled, även med paddlaren på plats i brunnen. Aral finns med enbart roder eller med både skädda och roder.

 

Sitsen är fast monterad, formad med höftstöd och uppdragen i framkant för att avlasta låren ordentligt. Sittbrunnen har ett par rejäla vingar på insidan för att ge bra stöd för låren. Tillsammans med pedalerna ger sitsen och sittbrunnen en komfortabel och avkopplande sittställning samt ger mycket bra kontakt med kajaken. Det finns ett justerbart mjukt ryggstöd.

 

Aral tillverkas i ett nytt material som är ett komposit av glasfiber, kevlar & kolfiber. Skrovet vakumgjuts vilket ger ett lätt och styvt skrov. Även däcket är uppstyvat med distansmaterial. Bilderna ovan visar det äldre laminatet, insidan är nu tillverkad i kolfiber / aramid (kevlar), se bilden till höger.

Sittbrunn med fikalucka fram. Däckslina med reflexer. I botten ser du innerlagret i kolfiber & aramidfiber (kevlar).

SmartTrack rodersystem med pedaler som lätt går att justera när man sitter i kajaken. Skrov och däck är sammanfogade med aramidfiber både på in och utsidan. Under däcket syns fikaskottet och distansmaterial som styvar upp däcket. De mjuka lårstöden skymtar i ovankanten.

Tekniska data

  • Material: vakumbakad komposit i glasfiber, aramid & kolfiber
  • Längd skrov: 520 cm
  • Bredd: 54 cm
  • Vikt: ca 22 kg med roder, ca 23 kg med skädda och roder
  • Storlek lastluckor: 2 st 44 X 25 cm + 1 st 15 cm
  • Storlek sittbrunn: Innermått : 42,5 X 78,5 cm, yttermått: 48,5 X 84,5 cm
  • Färger: vit/vit, mörkröd/vit, orange/vit